Min Fiat X1/9 - Beskrivning


Tillbaka till min X1/9-sida

Bilen1Jag köpte min Fiat den 22 juni 2006 (dagen innan midsommarafton!) för jag ville ha något kul att finåka i på soliga sommardagar. Sedan dess har jag haft jättekul! Jag kan bara tänka mig hur bra bilen var när den var ny...

Det är förstås en del som behöver lagas och uppgraderas på bilen, men det är ju bara kul. Speciellt om man har en annan bil att ta till (vilket jag har) när sommarbilen inte fungerar :-)

Kommer att fixa lite småsaker på bilen till att börja med. Någon stor renovering blir inte av än på några år.

Fiaten har de rätta attributen som en sportbil skall ha: Träratt och dito växelspaksknopp, avtagbart tak och fantastiskt bra väghållning. Förvånande nog är även körställningen helt perfekt, vilket inte brukar vara fallet med italienska bilar. Kanske beror på det extra rattnavet till Momoratten? Eventuellt ser det ut som om det flyttar ratten några centimeter närmare föraren.  Annars kanske det beror på att jag bara är 173 cm lång :-). Dessutom tror jag att den intar plats nummer 1 på min körglädjelista, har nog aldrig kört en bil med bättre väghållning! Om man då tänker på vad bilarna kostar, förstår jag inte varför inte fler människor köper X1/9-or.

Bild2För ett bilfreak är det ju dessutom kul att det är Marcello Gandini som ritat X1/9-an för Bertone. Gandini har ju ritat bl.a. Lamborghini Miura som förmodligen är världens vackraste bil, alla kategorier. Detsamma kan man nog inte riktigt säga om X1/9-an, åtminstone inte när bilen har de nya stötfångarna. Jag tror ändå inte att jag skall ge mig på att byta till de små stötfångarna, det verkar vara för mycket jobb involverat. Dessutom tror jag att man blir ledsnare om man råkar köra på något om bilen har de små stötfångarna... De stora har ju teleskopdämpare!

Är det någon mer än jag som tycker att det blir lite varmt på vinylklädseln nu i sommarvärmen :-)  ? Löste problemet genom att köpa en fårskinnsfäll till förarsätet. Funkar jättebra! Hittade efter ett tag en likadan till passagerarstolen. Perfekt! Det går att montera dem lite snyggare än vad jag gjort på bilden här nere.

Fler bilder:
Bilen2 Fällar  Bilen3
Visst är det fascinerande att se hur nyansen på färgen ändras efter ljuset! På bilden till höger lyser solen... Notera även de nedlackade trösklarna. Jag tycker det blev rätt bra!


Vid köpet Så här såg bilen ut när jag köpte den. Precis när säljaren skulle visa bilen kom det en enorm störtskur, så vi fick åka in i ett garage för att jag skulle kunna titta lite närmare på bilen. När säljaren sedan visade 25 års komplett historik, med loggböcker, besiktningsprotokoll, verkstadsräkningar mm, förstod jag att det var det här exemplaret jag skulle köpa.


Länkar

Tillbaka till min X1/9-sida
Svenska Fiat X1/9-klubben
Nuccio Bertone - X1/9